Nadat ik in 1977 mijn biologiestudie had afgerond, begon ik als wetenschappelijk onderzoeker aan het Hugo-de-Vries-laboratorium van de Universiteit van Amsterdam. Ik werkte aan de ecologie van de Paardenbloem, in het Latijn Taraxacum genaamd – vandaar… Bij de uitwerking van mijn onderzoeksgegevens werd ik zo gegrepen door de automatisering, zoals dat toen nog heette, dat ik in 1980 de overstap maakte naar het IT-domein.

Ik startte mijn IT-loopbaan bij Volmac-dochter G&D Software (later opgegaan in Sogeti) als COBOL-programmeur. In tien jaar tijd groeide ik door naar analist, ontwerper, projectleider en consultant via inzet op ontwikkelprojecten bij allerlei opdrachtgevers: banken, verzekeraars, olie, horeca, rijksoverheid. Ook kreeg ik een HR-functie als regiomanager.

Daarna werd ik gevraagd als Manager Operations bij een andere Volmac-dochter, Brainforce, die destijds in een bestuurscrisis verkeerde: een middelgroot adviesbureau dat zich specialiseerde in gegevens- en informatiemanagement. Toen Brainforce na een jaar weer op de rails stond, ging ik naast mijn managementfunctie weer het veld in als accountmanager en als consultant.

In 1992 werd Brainforce ge√Įntegreerd in Volmac en kwam ik terecht bij de pas opgerichte afdeling Kwaliteitsmanagement, een nieuw, boeiend vakgebied dat op dat moment vooral in het teken stond van kwaliteitsmanagementsystemen. Als kwaliteitsmanager heb ik verschillende interne en externe organisaties begeleid bij het behalen van het ISO 9000 certificaat. Na de fusie met Cap Gemini werd ik Division Quality Manager van Overheid.

Externe dienstverlening bleef echter trekken en in 1995 richtte ik samen met vier collega’s INQA op. Dat adviesbureau concentreerde zich primair op kwaliteitsmanagement, maar al gauw kwamen daar projectmanagement en servicemanagement bij. Rond de Y2K-hype kwam testmanagement in zicht, een vak dat mij erg aansprak en waarin ik als testmanager verschillende grote testtrajecten heb geleid. Ik raakte ook betrokken bij TestNet, de Nederlandse vereniging van software testers, waar ik vele jaren allerlei inhoudelijke en bestuursfuncties heb vervuld.

Toen de markt voor kwaliteitsmanagement na de crisis van 2008 terug liep, besloot ik me te specialiseren in het testvak en maakte in 2011 de overstap naar Polteq. Daar voerde ik allerlei consultancy- en testmanagementklussen uit voor een breed scala aan opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Ook werd ik meer en meer betrokken bij het ontwikkelen en geven van testopleidingen. In dat kader werd mij gevraagd een training over requirements op te zetten – requirements zijn immers de basis voor het testen. Ik verdiepte mij in requirements engineering en ontdekte daar een nieuwe uitdaging via contacten met IREB, de International Requirements Engineering Board, waar ik inmiddels bestuurslid ben.

Om mij volledig te kunnen richten op requirements engineering ben ik begin 2017 vertrokken bij Polteq. Sindsdien bied ik op dat vakgebied (en op aanpalende, kwaliteitsgerelateerde terreinen) diensten aan via Taraxacum: zelfstandig, maar niet alleen!

Ik geniet ervan om mijn kennis en ervaring op IT-gebied te mogen delen met professionals die daar behoefte aan hebben. Sinds 2018 geef ik daarom met veel plezier les aan de deeltijdopleiding HBO-ICT van de Hogeschool van Amsterdam.